Gouwestraat 13

Het schoolgebouw aan de Gouwestraat 13 heeft een rijke historie. In September 1923 werd het gebouw voor het eerst in gebruik genomen en werd vervolgens in 1929 uitgebreid. In 1940 herbergde het gebouw Rotterdamse vluchtelingen en in 1983 tekenden de buurtbewoners, met succes, bezwaar aan tegen de sluiting van de school. Met de verhuzing van de Jan van Nassauschool naar brede buurtschool plus O3, gevestigd aan de Zaanstraat, zou er in 2015 dan toch een einde komen aan de lange schoolhistorie van het pand, maar met de verhuizing van FlexCollege in de zomer van 2016 is dat gelukkig voorkomen. Inmiddels hebben er in het eerste schooljaar ruim 100 leerlingen in het volledig verbouwde schoolgebouw, les gevolgd.

Officiële opening

Op 3 november jl. is FlexCollege Gouwestraat 13 officieel geopend voor wethouder van KIJO Ingrid van Engelshoven. Samenwerkingspartners, buurtbewoners en andere geïnteresseerden ontdekten in twee uur tijd het gebouw, de leerlingen en de organisatie. Zie hier een sfeerimpressie van deze dag.

Verbouwing

De verbouwing van het gebouw was in handen van HOL Projektinrichting B.V. Zij hebben de lijn en bouwstijl van oorspronkelijk architecten Kuyk (1866 – 1940), Nijhoff (1896 – 1980), Mehrtens (1926 – 2014), weten te vangen en in deze lijn de renovatie weten uit te voeren. Hiervoor is het Holconcept, renoveren met
vijf R’en, in het leven geroepen.

Inspiratie voor de eerste drie R’en werd genomen uit de stijl van architecten Kuyk, Nijhoff en Mehrtens, maar ook uit de pedagogiek:

1. Regelmaat (architectonisch terugkeer van lijnen, elementen, symmetrie)
2. Rust en ruimte (de regelmaat brengt rust, veel ruimte in het gebouw)
3. Reinheid (licht en lucht; gebruikte materialen)

Hieraan zijn de volgende twee R’en toegevoegd:
4 Respect (voor de ziel van het pand én haar gebruikers)
5. Richting (d.m.v. de renovatie richting geven aan gebruik van de ruimtes)

Kleurenplan

Ook in de huisstijl van FlexCollege is gekozen voor een kleurthema wat bijdraagt aan het algeheel welbevinden van de leerling. Er is gekozen voor mintgroen in verschillende schakeringen, wat kalm, vrij, ontspannen en vredig overkomt.